Familjen Berg

Följ med i vår familjs vardag och de äventyr vi hittar på. Vi är: Mamma Erika, Pappa Henrik, Storasyster Olivia, Och lillebror Vincent

11 månader, 5 juli 2010

Kategori: Allmänt

Igår 5 juli blev vår lilla prinsessa 11 månader. Snart har det lilla underverket varit hos oss ett helt år. Vart har detta år tagit vägen? Hur fort kan tiden gå egentligen?
Vi har varit med om mycket detta året. Det har nog tillexempel aldrig varit en sådan bra vinter som den vi hade 2009/2010. Bara att hålla tummarna för flera sådana vintrar måste jag säga. Vi har ju också än så länge haft en underbar sommar. Bara att hålla tummarna att den håller i sig också. Våren var kanske lite kort, eller var det någon vår alls om jag täcker tillbaka. Vårkläder vet jag inte om vi aldrig hann använd. Någon vecka kanske. Men men, nu njuter vi av sommaren.

Denna person är Olivia som 11 månader gammal:

Sova: Hon sover riktigt bra på nätterna trotts värmen vi har just nu. Läggnings tiderna har dock blivit lite varierade då det blir att man är ute och far lite mer nu, men runt 20-tiden om vi är hemma. Hon vägrar dock att somna i sin säng och jag har inte riktigt mage att köra 5-minutersmetoden då jag tycker det är ganska mysigt att mysa med henne en 20 minuter i famnen. (Den tiden det ca tar för henne att somna innan jag/vi lägger henne i hennes egna säng). Sen sover hon där oftast hela nätterna. Ibland får vi gå in och stoppa i nappen då hon inte hittar den själv. Och vissa morgnar fram i mot 5-6 så vaknar hon och får komma in till oss. Det tycker jag också är mysigt, så det är inte heller något större problem =)
Hon sover fortfarande två gånger på dagen. Första gången är vid 10-tiden och den andra är vid 14-tiden. 1 timme varje gång ungefär och båda tillfällena sover hon ute i sin vagn.

Mat: Hon äter riktigt duktig också. Gröt till frukost och ibland lite smörgås. Lunch vid 12-tiden och då oftast mat jag gjort själv, (köpmaten har hon krånglat lite med de sista gångerna). Sen får hon mellanmål runt klockan 15 (efter hon sovit middag). Då blir det oftast banan, en riktig favorit. Nu behöver vi inte mosa den längre då hon biter av tuggor själv. Dock ska hon ha nästa tugga innan hon tuggat ur. Så munnen är proppfull med banan kan jag meddela. Vid 17-18-tiden är det dags för middag, då är det liknande mat som hon fått till lunch. Och sen det sista innan vi myser och det är läggdags så är det en vällingflaska.
När hon märker att vi börjar göra ordning mat åt henne blir hon jätte glad/gnällig/skriker tills vi lyfter i henne i matstolen och får in första skeden.
Hon tycker också det är väldigt kul att smaka våran mat och vill gärna göra det varje gång vi äter. Det får jag nog ta på mig som mitt fel. Fast jag tycker det är bra att hon smakar och lär sig äta "våran" mat.
Rån och majskrokar är också sådant som går ner, majskrokarna stå lite högre upp på önskelistan om hon får välja själv.

Leka: Hon är helt otrolig på att leka själv. Bara vi är i samma rum kan hon leka själv nästan hur länge som helst. Fast hon har mer och mer börjat gå iväg till andra rum själv och leka. Bollar att kasta och sparka på är väldigt kul. Sen är också bilar, klossar och gåvagnen rolig. Hon har också börja lekt med hennes nalle/hund som pratar och en annan leksak som låter och snurrar.

Rörelser: Hon vägrar nu mera att ligga still på skötbordet ska man ha henne still får man ge henne hennes tandborste eller nått liknande, men man får skynda sig. Så nu är det up & go som gäller. Hon går nu mera hellre än hon kryper. Reser sig gör hon helt obehindrat och hon sitter mer och mer på huk och leker.

Prata: Det är inte mycket ord som kommer ur hennes mun. Det är Aaaaa (när man frågar henne saker och hon sitter och leker själv) Brrrrrr (när hon kör med bilar). Igår och idag har hon börjat få fram lite fler ljud och några ljud ihop. Men inget som man förstår.

Personlighet: Hon har en stark och bestämd vilja den lilla damen. Får hon inte som hon vill så skriker hon. Men oftast är hon faktiskt glad och nöjd. Tror de flesta som träffar henne ser henne som en glad liten tjej. Blyg är hon, fast det blir bättre och bättre. nu när vi träffar föräldragruppen så kan hon faktiskt leka själv med de andra barnen vi behöver nu mera inte vara med på golvet längre.
Sitta i vagnen och åka bil går också riktigt bra. (Får locka med någon leksak ibland).
Bada är ju också en favorit, det kan hon nästan göra hur länge som helst. Både sitta och plaska i hennes egna pool och bada på djupt vatten tycker hon är kul. Duscha är också en favorit och få gå in i duschen själv när någon av oss står där är riktigt kul.
Vi har helt enkelt en litet underverk här hemma. Hon är helt klart det bästa som finns, vårt hjärta ♥

Kommentarer


Kommentera inlägget här: